Je bevindt je hier: Home » Weer in de lucht!

[NK Cross] Tonnie Dirks geeft tips

27 februari 2009 0 reacties, laat een reactie achter!

In het weekend van het NK Cross geeft Tonnie Dirks een clinic voor de jeugd. Omdat niet iedereen hierbij aanwezig kan zijn, geeft hij op zijn website nog wat tips voor crossers van zaterdag en zondag.

Tonnie won zeven Nederlandse titels en staat nog steevast bekend als Koning van de cross. Maar won hij ook wel eens in een modderpoel als er in Rijen ligt?

Als zevenvoudig crosskampioen zijn de atleten uit jouw groep natuurlijk in grote getale vertegenwoordigd bij het NK Cross. Je bent al jaren een van de succesvolste trainers op deze discipline. Leeft de cross in je groep?

Jazeker, het leeft erg in onze groep, NK cross is de mooiste titel die je kunt halen, iedereen is er aanwezig van  800 t/m marathon lopers. Er wordt ook gestreden voor Nk clubs, vorige jaar hebben de mannen gewonnen en dit jaar zijn ze zeker weer favoriet. Als ze winnnen mogen ze volgend jaar weer
meedoen bij de Europa cup cross voor clubs.  Het doet wel pijn dat het niveau in de breedte wel een stuk minder is dan 10 jaar geleden.

Je hebt verschillende kandidaten voor een titel. Kun je hun kansen beschrijven?

Ik noem geen namen die kans maken voor een titel ,dan leg ik teveel druk op
de atleten, maar we hebben wel kans op 6 medailles voor atleten die trainen bij Annet
Bezemer en in mijn groep.

In veel landen is de cross een teamwedstrijd, zo zijn er sterke ploegen en competities in Zuid-Europa en ook België. Waarom denk je dat dit in Nederland niet zo is?

Crossen in Nederland leeft niet, het is een middel voor later in het seizoen op de weg en op de baan. Zuid Europese landen hebben professionele  clubs  en in Nederland hebben we  dat niet. In die landen eisen de clubs dat hun atleten uitkomen bij wedstrijden uitkomen in teamverband. In Nederland moeten meeste atleten gewoon werken of studeren en in andere landen zijn atleten met hetzelfde niveau fulltime bezig met atletiek.

Heb je ook kampioenschappen gelopen op parcours die vergelijkbaar zijn met het parcours in Rijen?

Elke kampioenschapscross is anders. Op NK’s  heb ik op een parcours als in Rijen nog nooit gelopen, maar dat heb ik wel gedaan bij internationale wedstrijden, veelal  in België. In België heb je nog altijd de Crosscups  en die leken wat parcours betreft heel veel  op deze  ondergrond en scherpe bochten.

Op zaterdag geef je een clinic op het terrein van het NK Cross. Hoe  belangrijk is de cross voor de jeugd?

Heel belangrijk  is crossen voor de jeugd, je krijg een goed uithoudingsvermogen, je wordt er sterker van en je traint kracht snelheid uithoudingsvermogen, souplesse. Het is constant balanceren en een zeer goede ontwikkeling voor later.

Welke tactische tips heb je nog voor de deelnemers komend weekend?

Doe in ieder geval spikes aan, 9 tm 12 mm, start niet te hard dan blaas je zelf op. Blijf geconcentreerd lopen anders ga je door de enkels op het lastige parcours. Kijk meestal vooruit en niet teveel naar beneden dan zie je meestal de kortste weg. De bochten zijn heel belangrijk, dat wil net automatisch zeggen dat kort door de bocht het snelste is , dat is afhankelijk van de ondergrond.
Als het lint nog hangt als je over de finish komt dan mag  je zeker juichen.

alle items in deze NK Cross voorbeschouwing:

Voorbeschouwing met de atleten van Annet Bezemer en Tonnie Dirks

Anne van den Hurk over het naderende NK Cross

Miranda Boonstra: iedereen goed genoeg voor NK!

Gerwin van den Hurk: internationale wedstrijden motiveren

Tonnie Dirks geeft tips

Michiel Otten’s tegenstand is erg sterk

 

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Sponsors

LOPERSCompany Den Bosch

Brooks running

Zoeken op Tonnie Dirks

Kalender

<< >>
MondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturdaySunday
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Volg ons

Polls

Deze atletiekbaan ligt in:

Bekijk Resultaten

Loading ... Loading ...

Webshop

Nog geen bestellingen

Evenementen

  • No events

Archief